De Chinese internethandelaar Alibaba gaat waarschijnlijk in april de aanvraag indienen voor een beursgang in New York.

Dat melden bronnen rond de zaak.

Volgens analisten heeft Alibaba een waarde van 153 miljard dollar (110 miljard euro), twee keer zoveel als eBay. De waarde van Amazon wordt geraamd op 171 miljard dollar.

Het is niet bekend hoeveel Alibaba wil ophalen met de beursgang, maar het zou de grootste emissie kunnen zijn sinds Facebook in mei 2012 voor 16 miljard dollar naar de aandelenmarkt werd gebracht. Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo bezit 24 procent van Alibaba.

Onenigheid

Alibaba zag eerder af van een beursgang in Hongkong, vanwege onenigheid met de autoriteiten over de aandeelhoudersstructuur.

Het is niet uitgesloten dat Alibaba alsnog een notering in Hongkong neemt, als er een akkoord kan worden bereikt met de beursautoriteiten van Hongkong over hoe bestuurders kunnen worden benoemd bij het bedrijf.

Volgens de ingewijden heeft de beursgang van de grootste internethandelaar van China de codenaam Avatar. Mogelijk wordt deze maand al een aanvraag ingediend, aldus de bronnen.

Oprichting

Alibaba werd in 1999 opgericht door Jack Ma in zijn eigen appartement. Hij is inmiddels één van de rijkste personen van China met een geschat vermogen van 11,4 miljard dollar. Hij bezit 7,4 procent van Alibaba en heeft samen met zijn managementteam de controle over de onderneming.

Alibaba deed in de afgelopen maanden nog verschillende overnames zoals het Chinese navigatiebedrijf AutoNavi en televisieproducent ChinaVision Media Group.

De waarde van het belang van Yahoo in Alibaba zou 37 miljard dollar kunnen bedragen, aldus kenners.