Vivendi start exclusieve onderhandelingen met Altice over de overname van het telecombedrijf SFR. Dat meldde het Franse mediaconcern vrijdag.

Kabelexploitant Altice heeft 11,75 miljard euro in contanten over voor SFR en biedt daarnaast 32 procent van de aandelen in het te vormen fusiebedrijf. Dat bod krijgt voorlopig de voorkeur boven dat van het Franse bouw- en telecomconcern Bouygues, dat 11,3 miljard euro plus een aanzienlijk aandelenbelang op tafel wilde leggen.

Vivendi gaf aan binnen 3 weken te beslissen of het alternatieve voorstel van Bouygues definitief terzijde wordt geschoven.

De raad van toezicht van het concern liet weten dat er geen andere relevante biedingen zijn ontvangen. Het laatste bod van Altice is overigens hoger dan het bedrag van 10,9 miljard euro dat het bedrijf eerder deze week naar buiten bracht.

Overname

Kenners gingen er al vanuit dat Vivendi liever met Altice in zee zou gaan, omdat een overname door die partij minder rompslomp met de concurrentiewaakhond zou opleveren. Bouygues is al een grote speler op de Franse mobiele markt, die Altice nieuw wil betreden door SFR te kopen en onder te brengen bij zijn kabeldochter Numericable.

Met de keuze voor Altice strijkt Vivendi mogelijk wel de Franse overheid tegen de haren in. Industrieminister Arnaud Montebourg sprak eerder op vrijdag zijn zorg uit over de hoge schuld die het kleine Altice op zich moet laden om het veel grotere SFR te kopen. Hij zei te vrezen dat dit op termijn ten koste zal gaan van de werkgelegenheid.

De minister wees ook op de zware concurrentie op de Franse mobiele markt, die de resultaten van telecombedrijven flink onder druk zet. Hij ziet liever dat het aantal mobiele aanbieders afneemt van vier naar drie. Naast Bouygues en SFR bieden ook Orange en Free mobiele telefonie aan in Frankrijk.