Beter Bed verwacht dit jaar nog niet te profiteren van enig economisch herstel in Nederland. 

De eerste echte opleving wordt laat in 2014 of begin 2015 verwacht, en pas daarna zal ook de consument weer meer gaan uitgeven. Dat stelde de detailhandelaar vrijdag bij de presentatie van de definitieve jaarcijfers.

Ook in Duitsland, waar het economisch al wat beter gaat dan in Nederland, is het volgens Beter Bed nog te vroeg om te spreken van een verandering in het koopgedrag. Daarom voorziet het bedrijf op korte termijn geen substantiële verbetering van de omzet.

Beter Bed zag de omzet het afgelopen jaar met 10 procent dalen tot 357 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 8,2 miljoen euro, een daling van ruim 43 procent ten opzichte van 2012.

Reorganisatie

Dat had onder meer te maken met reorganisatielasten van in totaal 7,4 miljoen euro. De cijfers komen overeen met wat het bedrijf op 22 januari al bekend had gemaakt.

Destijds kondigde Beter Bed ook aan dat de winkelketens Slaapgenoten en Matrassen Concord in de Benelux zullen worden gesloten in verband met de aanhoudend slechte marktomstandigheden. In totaal verdwijnen daardoor ongeveer 40 winkels.

De komende maanden haalt het bedrijf verder de bezem door het winkelbestand. De bezoekersaantallen, verkopen en klanttevredenheid moeten omhoog, de kosten omlaag. Slecht presterende filialen gaan dicht.