BMW heeft vorig jaar een recordwinst geboekt van 5,3 miljard euro, ruim 200 miljoen meer dan in 2012. Dat maakte de Zuid-Duitse fabrikant van luxeauto's donderdag bekend.

Het is het vierde jaar op rij waarin BMW zijn resultaat onder de streep naar een nieuw record weet te tillen.

BMW leverde een recordaantal van 1,96 miljoen auto's af, 6,4 procent meer dan een jaar eerder. Dat leverde het bedrijf een omzet op van 76 miljard euro, een daling van 1 procent ten opzichte van 2012 die veroorzaakt werd door nadelige wisselkoerseffecten. De winst voor belastingen nam met 1,4 procent toe tot 7,9 miljard euro.

Man

Alle drie de automerken van het concern brachten meer wagens aan de man. Bij BMW zelf steeg de afzet het sterkst, met 7,5 procent tot 1,54 miljoen stuks. De dochtermerken Mini en Rolls Royce wisten de verkopen met respectievelijk 1,2 en 1,5 procent op te schroeven. BMW verkocht ruim 115.000 motorfietsen, een stijging van 8,3 procent.

BMW heeft volgens topman Norbert Reithofer het afgelopen jaar met succes zijn positie als marktleider in het luxesegment verdedigd. Daarbij weerstond het bedrijf de lastige economische omstandigheden en stevige concurrentie van rivalen als Audi en Mercedes-Benz. Voor dit jaar verwacht de autobouwer opnieuw groei, waardoor het aantal verkochte voertuigen voor het eerst boven de 2 miljoen zal uitkomen.