Shell schroeft zijn investeringen in de Verenigde Staten dit jaar met 20 procent terug ten opzichte van 2013. Dat meldde het olie- en gasconcern donderdag voorafgaand een investeerdersdag.

Shell heeft de afgelopen jaren flinke verliezen geleden op zijn pogingen om in de VS een positie op te bouwen in de winning van schaliegas.

Het concern schreef vorig jaar al ruim 2 miljard dollar af op onder meer de winning van schaliegas en -olie in de VS en kondigde aan die activiteiten onder de loep te zullen nemen. Shell heeft nu besloten de activiteiten te verkleinen, maar niet volledig te stoppen.

Een woordvoerder gaf woensdag aan dat er dit jaar zo'n 4 miljard dollar in de onconventionele winning van olie en gas in de VS en Canada zal worden geïnvesteerd.

Die investeringen worden gericht op velden die tegen de laagste kosten het grootste potentieel bieden. In de VS en Canada blijft Shell daarnaast inzetten op diepwaterboringen en zogeheten zware olie.

Greep

Topman Ben van Beurden stelde dat Shell een sterkere greep moet krijgen op zijn resultaten. Door de onderdelen van het bedrijf scherper tegen het licht te houden moet duidelijker worden waar investeringen het meeste rendement opleveren en welke onderdelen moeten worden verbeterd.

Shell wil dit jaar en volgend jaar in totaal voor 15 miljard dollar aan onrendabele activiteiten afstoten. De teller staat inmiddels op 4,5 miljard dollar. Shell verkoopt onder meer onderdelen in de VS en Nigeria en stoot mogelijk ook het belang in het Australische Woodside, ter waarde van 6,3 miljard dollar, af.

In Noord-Amerika ligt de nadruk op een verbetering bij de schalie-activiteiten en het terugdringen van exploratieverliezen. ''Schalie moet na het verlies vorig jaar verbeteren'', zei financieel directeur Simon Henry. Vorig jaar verloor Shell meer dan 3 miljard dollar bij de zoektocht naar bodemschatten, onder meer omdat vermoede velden droog bleken te staan.