Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa heeft de nettowinst vorig jaar met bijna driekwart zien kelderen tot 313 miljoen euro. 

Ook het operationeel resultaat ging omlaag, met bijna 17 procent tot 697 miljoen euro, bij een licht gedaalde omzet van 30 miljard euro. Dat maakte de onderneming donderdag bekend.

Herstructureringskosten en investeringen in onder meer nieuwe stoelen in de business class drukten het operationele resultaat. Vorig jaar kreeg dat juist een steuntje in de rug door meevallers bij de Oostenrijkse dochtermaatschappij Austrian Airlines.

Gecorrigeerd voor eenmalige posten was volgens Lufthansa sprake van een stijging van de operationele winst met bijna twee derde tot ruim 1 miljard euro.

Koers

De luchtvaartgroep stelde dan ook dat het lopende herstructureringsprogramma ''op koers'' ligt. ''Wij hebben onze verdiencapaciteit vorig jaar opnieuw versterkt'', zei scheidend topman Christoph Franz, die op 1 mei plaats maakt voor de huidige baas van de passagierstak Carsten Spohr. Vooral bij de passagiersactiviteiten verbeterden de resultaten fors.

Lufthansa plukte onder meer de vruchten van zijn besluit om Europese routes buiten zijn intercontinentale knooppunten Frankfurt en München om, onder te brengen bij prijsvechter Germanwings.

De inzet van nieuwe en zuinigere toestellen zorgde voor lagere kosten, en bovendien voor een hogere klanttevredenheid, aldus het bedrijf. Verder verdwenen het afgelopen jaar ruim 1250 banen bij Lufthansa.

Voor dit jaar rekent Lufthansa op een verdere toename van de operationele winst naar 1,3 tot 1,5 miljard euro. Net als vorig jaar zullen naar verwachting vooral de passagiersactiviteiten de winstgevendheid opvoeren.