Volkerwessels ziet nog geen herstel op de Nederlandse markt, waar de bouwsector nog niet direct profiteert van een aantrekkende economie. Dat stelde het bouwbedrijf donderdag bij de bekendmaking van de resultaten over 2013.

VolkerWessels boekte een nettowinst van 117 miljoen euro in vergelijking met een nettoverlies van 123 miljoen euro in 2012. Het bedrijf schreef vorig jaar 11 miljoen euro af op grond- en vastgoedposities, veel minder dan de afboeking van 196 miljoen euro een jaar eerder. De omzet daalde van 4,9 miljard tot 4,5 miljard euro.

''We hebben in 2013 een krachtig winstherstel gerealiseerd na een teleurstellend 2012'', aldus financieel directeur Jan van Rooijen. Hij voegde toe dat alle sectoren een positief resultaat boekten. Bouw & Vastgoed Nederland boekte ondanks de moeilijke marktomstandigheden een ''beperkt'' positief resultaat.

Op de Nederlandse bouw- en vastgoedmarkt blijven de omstandigheden ''bijzonder complex.'' VolkerWessel stelde zich ondanks een voorzichtig herstel van het consumentenvertrouwen niet te herkennen in ''al te optimistische geluiden.''

Leegstand

Het bedrijf kampt nog steeds met uitstel van projecten, moeizame financieringen en leegstand in de kantorenmarkt. ''Uitstel van projecten zorgde voor een afname van de orderportefeuille en een omzetdaling van zo’n 10 procent ten opzichte van voorgaand jaar.''

Ook de Nederlandse markt voor infrastructurele projecten stond onder druk. Provincies en lokale overheden staan op de rem en overheidsinvesteringen in landelijke projecten zijn onzeker. ''Ook in de private markt zien wij nog geen tekenen van herstel. De markt kenmerkt zich door overcapaciteit.

De sector kampt met prijsdruk en het vereist discipline om tegen reële vergoedingen werk aan te nemen en te blijven kijken naar marge boven volume.''

VolkerWessels deed het goed in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigd Staten en Canada waar het bedrijf vooral infrastructurele werken doet en niet actief is op de vastgoedmarkt.