De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag opnieuw met verliezen geëindigd.

De beursgraadmeters zakten in de loop van de middag steeds verder weg, door groeiende zorgen over de situatie in Oekraïne. Ook tegenvallende economische cijfers uit China maakten beleggers terughoudend.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,4 procent lager op 386,06 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 656,22 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 1,9 procent.

Beleggers zijn gespannen over het referendum op de Krim dat dit weekeinde wordt gehouden en vrezen de gevolgen van eventuele economische sancties tegen Rusland. Verder kwamen eerder op de dag teleurstellende cijfers over de Chinese industrie, de detailhandel en de investeringen naar buiten. Die wakkerden de zorgen over de afkoeling van de tweede economie van de wereld verder aan.

Randstad

Grootste daler in de AEX was uitzender Randstad met een verlies van 4,4 procent. Beveiligingsbedrijf Gemalto voerde de stijgers aan met een winst van 1,4 procent. Shell noteerde 1 procent lager. Het olieconcern kondigde aan de schaliegasinvesteringen in de Verenigde Staten flink te gaan terugschroeven.

In de MidKap ging Boskalis aan kop met een plus van bijna 3 procent. De baggeraar en maritiem dienstverlener boekte vorig jaar een recordwinst van 366 miljoen euro. Ook gaat het bedrijf 10 miljoen eigen aandelen inkopen.

Bij de kleinere bedrijven won ICT Automatisering 7,7 procent na publicatie van de jaarcijfers. Detacheerder DPA Group (plus 2,6 procent) liet daarnaast weten niet langer bereid te zijn een openbaar bod uit te brengen op het automatiseringsbedrijf.

BMW

In Frankfurt ging BMW licht omlaag, ondanks het nieuws dat vorig jaar een recordwinst werd geboekt. Deutsche Bank verloor 2,9 procent, na de bekendmaking dat een ,,trage start'' is gemaakt dit jaar. Luchtvaartmaatschappij Lufthansa kwam met meevallende cijfers over 2013 en goede vooruitzichten en won 3,9 procent.

Delhaize verloor in Brussel 7,7 procent. De Belgische supermarktgroep heeft in het vierde kwartaal de winstgevendheid zien dalen als gevolg van prijsverlagingen en hogere kosten.

De euro was 1,3907 dollar waard, tegen 1,3915 dollar bij het slot van de Europese handel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 97,82 dollar per vat. Brent daalde 0,9 procent tot 107,04 dollar.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven