De aandelenbeurs in Tokio is donderdag nipt lager gesloten en zag daarmee een eerdere winst weer verdampen. 

Sterke Japanse machineorders en tegenvallende economische cijfers uit China hielden de beurs in toom. De Nikkei eindigde uiteindelijk 0,1 procent lager op 14.815,98 punten.

Uit cijfers van de Japanse overheid bleek dat de orders voor machines in het land in januari zijn toegenomen in het hoogste tempo in bijna 1 jaar tijd, na de recorddaling in de voorgaande maand.

De orders namen op maandbasis met ruim 13 procent toe. Ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder groeiden de orders met bijna 24 procent.

Koerswinst

In Taiwan viel TSMC op met een koerswinst van 3,1 procent. Het aandeel bereikte daarmee het hoogste slotniveau sinds de beursgang in september 1994.

De Taiwanese chipfabrikant verhoogde woensdag na de slotbel zijn verwachtingen voor de omzet en winstmarges in het eerste kwartaal.

De andere belangrijke aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten een gemengd beeld zien. In Hongkong zakte de Hang Seng-index 0,4 procent na tegenvallende Chinese detailhandelsverkopen en een lager dan verwachte industriële productie in China.

De Kospi in Seoul won 0,1 procent. De All Ordinaries in Sydney sloot met een winst van 0,5 procent, dankzij een sterkere banengroei in Australië.