De bank NIBC heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 22 miljoen euro. 

In 2012 draaide het financiële concern nog een nettowinst van 73 miljoen euro. De Haagse bank schrijft de winstdaling onder meer toe aan het effect van herwaarderingen en voorzieningen die het concern moest nemen.

NIBC maakte woensdag tevens bekend de veel kleinere Duitse branchegenoot Gallinat-Bank te gaan overnemen van het beursgenoteerde ALBIS Leasing. Gallinat-Bank, dat een totaalvermogen heeft van 650 miljoen euro, levert financiële diensten aan middelgrote ondernemingen in Duitsland. Het vermogen van NIBC is 22 miljard euro.

Volgens NIBC-topman Jeroen Drost sluit de overname ''perfect aan bij onze strategie om onze activiteiten in Duitsland, onze tweede thuismarkt, uit te breiden.''

Voorzieningen

NIBC nam het afgelopen jaar voor 62 miljoen euro aan voorzieningen, tegen 45 miljoen euro in 2012. Dat geld werd opzij gezet in verband met aan bedrijven verstrekte leningen waarvan het niet zeker of die (volledig) worden terugbetaald wegens de onzekere toekomst van bedrijven als gevolg van de zwakke economische omstandigheden.

Een andere oorzaak van de forse winstdaling is dat NIBC het afgelopen jaar geen boekwinsten kon noteren uit de verkoop van deelnemingen.

Zwakke vraag

De bank zegt in de eerste zes maanden van 2013 te hebben geleden onder de zwakke vraag naar zakelijke kredieten en adviesdiensten, de hoofdmoot van de activiteiten van NIBC. ''In het tweede halfjaar constateerde NIBC echter een duidelijke verbetering, doordat het economisch herstel op gang kwam, en liet het volume aan nieuwe transacties een krachtige groei zien van 36 procent ten opzichte van het gehele jaar 2012'', aldus de bank in een toelichting.

Vertrekkend topman Drost verwacht dat NIBC profiteert van het economisch herstel en dat de winstgevendheid op middellange termijn verbetert. ''Daarom neem ik, zoals in november vorig jaar aangekondigd, met het volste vertrouwen afscheid van NIBC na de algemene aandeelhoudersvergadering in april.''