De Europese beurzen zijn woensdag met verlies gesloten. Zorgen over de mogelijke afkoeling van de Chinese economie en de spanningen tussen Oekraïne en Rusland drukten het sentiment.

In Amsterdam eindigde de AEX-index met een verlies van 0,7 procent op 391,41 punten. De MidKap zakte 0,9 procent tot 661,40 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt leverden 0,9 tot 1,3 procent in.

Zonder richtinggevend nieuws bleven de zorgen over China en de Krim de hoofdrol spelen op de beurzen. Afgelopen weekeinde bleek dat de Chinese export vorige maand onverwacht sterk is gedaald, terwijl de nieuwe leiders op de Krim zondag een referendum willen houden over de afscheiding van het schiereiland van Oekraïne.

Grootste daler in de AEX was SBM Offshore met een min van bijna 3 procent. Het aandeel had te lijden onder een nieuwsbericht dat er in Brazilië een parlementair onderzoek komt naar de maritiem dienstverlener, die wordt verdacht van corruptie. Chipmachinefabrikant ASML voerde de hoofdgraadmeter van het Damrak aan met een winst van 0,4 procent.

MidKap

In de MidKap was TKH Group een van de weinige klimmers met een plus van 0,1 procent. Het technologiebedrijf realiseerde vorig jaar een flinke winst- en omzetgroei. De lijst van middelgrote bedrijven werd aangevoerd door roestvrijstaalproducent Aperam, die 1 procent won.

E.on behoorde tot de schaarse winnaars in Frankfurt. Het Duitse energieconcern zag de winst en omzet vorig jaar fors dalen. Beleggers beloonden het aandeel echter met een koerswinst van 2,7 procent.

In Zürich klom Adecco bijna 5 procent. Het grootste uitzendconcern ter wereld boekte in het laatste kwartaal van 2013 flink meer winst. Ook over het gehele boekjaar nam de winst toe.

De euro stond op 1,3915 dollar, tegen 1,3860 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde ruim 2 procent tot 97,70 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 107,75 dollar per vat.

Bekijk de slotkoersen van vandaag van AEX-bedrijven