Telegraaf Media Groep (TMG) heeft 2013 met zwarte cijfers kunnen afsluiten

Dit kwam vooral dankzij de verkoop van zijn belang in televisiebedrijf ProSiebenSat.1, die een boekwinst opleverde van 218,3 miljoen euro.

Daardoor behaalde het mediabedrijf een ''uitzonderlijk hoog'' nettoresultaat van 177,9 miljoen euro, zo meldde het woensdag.

De aanhoudende daling van oplage en advertentieopbrengsten leidde tot een afname van de omzet van 555,8 tot 542,2 miljoen euro.

Dankzij kostenbesparingen wist het moederbedrijf van onder meer dagblad De Telegraaf en Sky Radio wel de operationele winst (ebitda) op te voeren van 49,3 naar 60,1 miljoen euro.

''Het medialandschap is structureel veranderd. Dit betekent dat wij onszelf opnieuw moeten uitvinden'', aldus interimtopman Cees van Steijn. ''In het afgelopen jaar zijn hiervoor belangrijke stappen gezet. Onze kosten zijn structureel verlaagd en de organisatie is sterk vereenvoudigd.''

Advertenties

TMG voorziet dat de inkomsten uit de verkoop van kranten en advertenties dit jaar verder zullen dalen. De omzet uit de radioactiviteiten zal naar verwachting stabiel blijven.

Het bedrijf investeert 5 miljoen euro in ''digitale initiatieven'' en trekt een niet nader genoemd bedrag uit om de oplages van zijn landelijke en regionale kranten een impuls te geven.

Tegenover de lagere inkomsten staan opnieuw kostenbesparingen. TMG kondigde afgelopen zomer aan dat de bezuinigingsdoelstelling met 50 miljoen euro is verhoogd tot 120 miljoen euro. Daarvan moet in 2104 en 2015 nog 52 miljoen euro worden gerealiseerd, onder meer door het schrappen van banen.

Dagblad

Desondanks verwacht dagblad De Telegraaf dat de oplage dit jaar niet verder daalt. 

Om de afname van het aantal betalende lezers tot staan te brengen, wil TMG opnieuw cadeau- en kortingsacties inzetten bij zowel de landelijke als de regionale kranten. Het bedrijf heeft daar ''enkele miljoenen'' voor uitgetrokken. ''Die acties hebben vorig jaar goed gewerkt, maar nog niet genoeg om de daling te stoppen'', zei financieel topman Fred Arp bij de presentatie van de jaarcijfers.

Dividend

Na de uitkering van een interimdividend van 0,50 euro per aandeel in augustus en nog eens 6 euro per aandeel in november, stelt TMG voor het slotdividend over te slaan.

Het bedrijf wil tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op 24 april een nieuw dividendbeleid bespreken.

Buy

Naar aanleiding van de woensdag gepubliceerde jaarcijfers heeft SNS Securities het beleggingsadvies voor TMG verhoogd van hold naar buy. Volgens SNS is er opwaarts potentieel voor een verdere verbetering van de marges bij TMG, dat woensdag met cijfers over 2013 naar buiten kwam. 

SNS gaf aan dat de kostenbesparingen bij TMG voor op schema liggen, wat de belangrijkste reden voor het herstel van de marges is. Extra kostenbesparingen zullen de marges verder opkrikken, aldus SNS.

Fusie

Maandag meldde het Financieele Dagblad dat TMG overweegt zijn regionale kranten te laten fuseren met die van NDC Mediagroep.

TMG is eigenaar van het regionale krantenbedrijf HDC, uitgever van onder meer Noordhollands Dagblad en De Gooi- en Eemlander. 

Uitgever NDC is bekend van de kranten Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant.