Van Lanschot heeft over 2013 een nettowinst geboekt van 33,5 miljoen euro nadat in 2012 nog een verlies van 147,3 miljoen euro werd gemeld.

Dit maakte de bank uit Den Bosch dinsdag bekend.

Voor het eerst zijn de provisie-inkomsten bij de bank de grootste inkomstenbron geworden.

“Met het gepresenteerde winstherstel in 2013 toont Van Lanschot haar veerkracht in nog altijd uitdagende marktomstandigheden”, aldus Van Lanschot-topman Karl Guha.

Van Lanschot kondigde vorig jaar een koerswijziging aan. Het bedrijf, dat zich tot dan toe vooral profileerde als een bank voor rijkelui en familiebedrijven, wil zijn klantenkring verbreden door zijn diensten ook aan te bieden aan mensen met een kleinere beurs. De uitvoering van die strategie ligt volgens de bank op koers.

Spaargelden

Het vermogen van de klanten van Van Lanschot groeide vorig jaar per saldo met 1,2 miljard naar 53,5 miljard euro. Het belegd vermogen nam daarbij toe, terwijl de spaargelden en deposito's een daling lieten zien.

Dat komt deels doordat klanten spaargeld gebruiken om schulden af te lossen. Ook wordt er dankzij de verbeterde marktomstandigheden weer meer belegd.

De economische tegenwind vertaalde zich vorig jaar opnieuw in hoge voorzieningen voor verliezen op met namelijk zakelijke leningen. Met 103,7 miljoen euro lagen die wel 10 procent lager dan in 2012.

Risico's

De risico's in de kredietportefeuille zijn volgens de bank ''beheersbaar''. Topman Karl Guha zei in een toelichting dat de economie tekenen van verbetering toont, maar benadrukte dat het nog te vroeg is om van uitbundige groei te spreken.

In samenspraak met De Nederlandsche Bank (DNB) heeft Van Lanschot in het vierde kwartaal gedetailleerd onderzoek laten doen naar zijn portefeuille zakelijke kredieten en vastgoedleningen.

Uit dat balansonderzoek, vergelijkbaar met het examen dat de grootste Europese banken verplicht moeten afleggen, is gebleken dat de kapitaalbuffers sterk genoeg zijn om ook onder nog zwaardere economische condities het hoofd boven water te houden.

Commentaar

Analist Albert Ploegh van ING stelt dinsdag in een commentaar dat de jaarcijfers van Van Lanschot tonen aantonen dat de herstructurering bij de Bossche vermogensbeheerder op koers ligt. Het dividend van 0,20 euro per aandeel dat de bank wil uitkeren, noemt hij ''een verrassing''.

Met de winstuitkering onderstreept Van Lanschot volgens Ploegh het vertrouwen in de afbouw van de kredietportefeuille en het winstherstel. Zelf had hij verwacht dat er pas dividend zou worden uitgekeerd bij een kernkapitaalratio boven de 15 procent. Eind vorig jaar stond die op 13,9 procent.

De onderliggende nettowinst van 38,9 miljoen euro is hoger dan Ploegh had ingeschat. Dat was vooral te danken aan lagere kosten. De inkomsten waren volgens de analist aan de lichte kant. Hij handhaaft zijn hold-advies en koersdoel van 18 euro.

Positief signaal

Ook Cor Kluis van Rabobank ziet het dividendvoorstel als een positief signaal. De onderliggende financiële resultaten zijn volgens hem wel wat lager dan verwacht. Ook hij behoudt zijn hold-advies, bij een koersdoel van 18,50 euro.

Het aandeel stond dinsdag om 10.15 uur 0,2 procent lager op 18,93 euro.