De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten dinsdag voor de tweede achtereenvolgende dag met verlies. Na een licht hogere opening namen beleggers gas terug.

De crisis rond de Krim drukte op de koersen en de markt kon geen nieuwe positieve impulsen ontdekken. Beleggers maken zich ook zorgen over de Chinese economie en de mogelijk negatieve gevolgen voor grondstoffenleveranciers.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent lager op 16.351,25 punten. De brede S&P 500 verloor 0,5 procent tot 1.867,63 punten en technologiebeurs Nasdaq leverde 0,6 procent in tot 4.307,19 punten.

Voor opening van de beurs bleek dat het vertrouwen in het midden- en kleinbedrijf (mkb) in de Verenigde Staten in februari is gedaald. De vertrouwensindex van brancheorganisatie NFIB zakte van 94,1 in januari naar 91,4. Economen hadden een minder sterke daling verwacht. Ook de cijfers over de groothandelsvoorraden en -verkopen in de VS vielen tegen.

Krim

De ontwikkelingen op de Krim, waar de ruimte voor diplomatie steeds kleiner lijkt te worden, drukten op de markten. Daarnaast speelden nog steeds zorgen over de Chinese economie mee, waardoor vooral aandelen van grondstoffenfondsen daalden.

Winnaars waren onder anderen enkele detailhandelaren. Kledingketen Men's Wearhouse kreeg er 5 procent bij na de aankondiging dat er een akkoord was bereikt over de overname van rivaal Jos.A.Bank voor circa 1,8 miljard dollar. Daarmee wordt de op drie na grootste herenkledingzaak in de VS gecreëerd. Jos.A.Bank steeg met bijna 4 procent.

Maar kledingverkoper Urban Outfitters gaf juist ruim 4 procent prijs na een tegenvallend kwartaalbericht. De omzet kwam lager uit dan analisten hadden verwacht.

Winkelketen J.C.Penney boekte wel winst na een positief analistenrapport. De aandelen stegen met bijna 3 procent.

Fannie Mae

Hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac, voor het grootste gedeelte nog in handen van de Amerikaanse staat, schoten omlaag met verliezen tot 30 procent. Dat gebeurde nadat een commissie in de Senaat overeenstemming zei te hebben bereikt over het opheffen van de instellingen.

'Fannie en Freddie' zouden vervangen moeten worden door een instituut dat ook hypotheken zal verstrekken met een overheidsgarantie, maar waarin private investeerders verantwoordelijk zullen zijn voor de mogelijke verliezen. Het voorstel van de commissie moet nog worden goedgekeurd door het Congres en de president.

De euro stond op 1,3863 dollar, tegen 1,3860 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat lichte Amerikaanse olie daalde 1,5 procent in prijs tot 99,58 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 108,21 dollar.