De Europese aandelenbeurzen gaven maandagmiddag de bescheiden winsten die zich in de ochtend nog op de borden hadden afgetekend snel uit handen.

Teleurstellende handelsdata uit China en aanhoudende bezorgdheid over Oekraïne drukten op de koersen.
De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,7 procent lager op 393,40 punten.

De MidKap daalde 0,4 procent tot 666,99 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt verloren tussen 0,5 en 0,9 procent. De beurs in Parijs eindigde 0,1 procent hoger.

SBM Offshore was de grootste daler in de AEX met een verlies van 3,7 procent. Sterkste stijger was technisch dienstverlener Imtech met een winst van 1,9 procent. Uitzender Randstad volgde met een plus van 1,5 procent na een adviesverhoging door UBS.

Altice

Het in Amsterdam genoteerde Franse telecombedrijf Altice verloor ruim 7 procent. De onderneming deed eerder een bod op media- en telecombedrijf SFR van waarschijnlijk 14,7 miljard euro. Concurrent Bouygues deed een tegenbod van 19 miljard euro.

Zondag werd bekend dat Bouygues in onderhandeling is over de verkoop van een deel van zijn netwerk en mobiele frequenties. Op deze manier hoopt Bouygues de bezwaren van toezichthouders tegen een overname van SFR weg te nemen. Bouygues klom in Parijs met 8,7 procent.

In Londen stonden de mijnbouwers onder druk nadat afgelopen weekeinde bleek dat China's export in februari onverwacht hard naar beneden is getuimeld. Antofagasta, Rio Tinto en Anglo American leverden rond de 2 procent in.

ArcelorMittal

Ook de staalbedrijven hadden last van het slechte nieuws over de Chinese economie. ArcelorMittal verloor in Amsterdam 1,9 procent, hoewel het staalconcern de vooruitzichten voor dit jaar bevestigde. In de MidKap eindigde staalgroep AMG op een min van 1,2 procent.

Fyffes maakte in Dublin een koerssprong van ruim 46 procent. De Amerikaanse fruitproducent Chiquita Brands International, bekend van het bananenmerk, gaat fuseren met zijn Ierse branchegenoot om 's werelds grootste bananenbedrijf te vormen.

Euro

De euro was 1,3878 dollar waard, nagenoeg evenveel als bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,4 procent tot 101,13 dollar per vat. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 107,96 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven