Hoewel het einde van het jaarcijferseizoen nadert, krijgen beleggers in Amsterdam de komende week nog flink wat resultaten van bedrijven te verwerken.

 Verder zijn de ogen gericht op Brussel, waar maandag de ministers van Financiën van de eurozone bijeen komen, en op een reeks macro-economische publicaties.

Dinsdag publiceren onder meer vermogensbeheerder Van Lanschot en detacheerder DPA de jaarresultaten.

Een dag later volgen mediaconcern Telegraaf Media Groep (TMG) en technologiebedrijf TKH. Donderdag opent onder meer baggeraar Boskalis de boeken over 2013 en vrijdag detailhandelaar Beter Bed.

De eurogroep praat maandag onder meer over de jongste economische ontwikkelingen in de eurozone. Vorige week bleek uit cijfers dat de groei in de eurolanden aantrekt.

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) sprak bij zijn rentebesluit van een aanhoudend herstel en zag geen redenen tot een renteverlaging of andere steunmaatregelen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt woensdag met cijfers over de Nederlandse industriële productie in januari. Eurostat komt diezelfde dag met productiecijfers voor de gehele eurozone. Donderdag wordt de omzet van de detailhandel over januari bekendgemaakt en vrijdag de handelsbalans.

Werkgelegenheid

Uit de eurozone komen verder nog cijfers over de werkgelegenheid. In de Verenigde Staten worden ook nog data gepubliceerd over onder meer de voorraden van bedrijven en groothandels, de producentenprijzen en het consumentenvertrouwen.

Verder blijft de situatie tussen Oekraïne en Rusland de stemming mede bepalen. Vorige week leidde die tot onrust op de beurzen omdat gevreesd wordt dat de opgelopen spanning zijn weerslag zal hebben op de handel.

Olie en gas

Ook dreigen de prijzen van olie en gas fors op te lopen, met mogelijk grote economische schade tot gevolg.

Met name maandag gingen de koersen stevig omlaag, maar nadat de dreiging van een militair conflict was weggeëbd volgde enig herstel. Uiteindelijk sloot de AEX-index vrijdag op 396,28 punten. De Amsterdamse hoofdgraadmeter verloor daarmee afgelopen week 0,6 procent.