Carlos Slim, eigenaar van telecombedrijf América Móvil en grootaandeelhouder van KPN, heeft een tegenslag te verwerken gekregen in zijn thuismarkt Mexico.

América Móvil moet van de Mexicaanse regering delen van het telefoonnetwerk open stellen voor andere telecombedrijven. Dat meldt Bloomberg zaterdag.

Ook zullen de prijzen meer aan regulering onderworpen worden.

Door concurrentie toe te laten moet de telecommarkt sneller kunnen groeien, zo verwacht de overheid.

Die markt is nu grotendeels in handen van Carlos Slim. América Móvil bedient zo’n 70 procent van alle mobiele telefoongebruikers. Daarnaast is 80 procent van de vaste aansluitingen van América Móvil.

In een verklaring laat América Móvil weten de regeringsuitspraak te onderzoeken.

Televisie

Behalve América Móvil wordt ook Grupo Televisa SAB geraakt door het besluit.

Dat bedrijf is eigenaar van het grootste deel van de televisie-infrastructuur. Televisa zal andere bedrijven moeten toelaten op de zendmasten.

América Móvil heeft plannen om zich ook op de Mexicaanse televisiemarkt te begeven, maar moet daarvoor eerst een vergunning aanvragen. 

KPN

Carlos Slim probeerde een half jaar geleden voor ruim 7 miljard euro het Nederlandse KPN over te nemen, maar werd toen gedwarsboomd door de stichting Preferente Aandelen B, een beschermingsconstructie die de belangen van KPN moet verdedigen. Het is niet duidelijk of Slim nog een poging zal wagen.

Profiel KPN | Profiel Carlos Slim | Profiel América Móvil | De overname van KPN: wat ging er vooraf