Het sentiment onder particuliere beleggers in Nederland is afgelopen maand licht gedaald, als gevolg van een dip in de beurskoersen eind januari. 

Dat blijkt uit de zaterdag gepubliceerde ING BeleggersBarometer, die in februari is uitgekomen op 132 punten tegen 139 een maand eerder.

De daling werd vooral veroorzaakt doordat meer beleggers de eigen financiële situatie en de waarde van hun beleggingen zagen verslechteren.

''Eind januari was het even mis door de valutaonrust op de opkomende markten. Die zorgden voor een terugval in de koersen'', zegt Bob Homan, hoofd beleggingen bij ING. ''Inmiddels lijkt de rust voorlopig teruggekeerd, al zijn beleggers in februari minder euforisch dan aan het begin van het jaar.''

Volgens Homan geven economische data nog steeds aanleiding tot optimisme. De winstgroeiverwachtingen van bedrijven zijn weliswaar iets getemperd, maar nog altijd positief.

Oekraïne

Voor de komende 3 maanden blijven de verwachtingen van beleggers dan ook onveranderd.

''Je ziet beleggers denken dat de correctie in januari een tijdelijke is. Ze zien geen reden om niet aan te nemen dat de opgaande lijn zich verder zal verstevigen. Al liggen er altijd gevaren op de loer, zoals de onzekere situatie in Oekraïne'', aldus Homan.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven