Hoewel de Franse overheid bestuurders van bedrijven waarin zij een belang heeft 30 procent wil korten op hun salaris, blijft de beloning van topman Alexandre de Juniac van Air France-KLM hetzelfde. 

Dat meldde de zakenkrant La Tribune vrijdag.

Volgens het dagblad vindt de Franse regering dat De Juniac al fors minder krijgt vergeleken met zijn voorgangers Jean-Cyril Spinetta en Pierre-Henri Gourgeon.

De topman van de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep, die voor 15,7 procent in staatshanden is, geniet een basissalaris van 600.000 euro en een variabele beloning die kan oplopen tot 300.000 euro.

Volgens het dagblad krijgt De Juniac daarmee fors minder dan zijn voorgangers Jean-Cyril Spinetta en Pierre-Henri Gourgeon, en is de Franse regering tevreden over die loonmatiging.

Spinetta en Gourgeon incasseerden in sommige jaren tot bijna 1,5 miljoen euro. Collega's bij andere grote luchtvaartmaatschappijen, bijvoorbeeld het Duitse Lufthansa, verdienen eveneens veel meer dan De Juniac. De salarissen van KLM-topman Camiel Eurlings en zijn collega Frédéric Gagey van Air France zijn niet bekend.

Unilever

Topman Paul Polman van Unilever heeft over 2013 een hogere beloning ontvangen dan een jaar eerder, zo blijkt uit het jaarverslag dat het Brits-Nederlandse voedingsmiddelenconcern vrijdag publiceerde.

De totale beloning aan salaris, bonussen en vergoedingen bedroeg 7,96 miljoen euro, tegen 7,63 miljoen euro over 2012. Polman kreeg een hogere aandelenvergoeding. Zijn basissalaris ging licht omhoog naar 1,18 miljoen euro.

Bij financieel directeur Jean-Marc Huët van Unilever viel de totale beloning juist iets lager uit dan het jaar daarvoor. Huët ontving 4,96 miljoen euro, tegen 5,31 miljoen euro in 2012. Zijn basissalaris bedroeg 841.000 euro.