Ballast Nedam heeft 2013 afgesloten met een nettoverlies van 41 miljoen euro, evenveel als een jaar eerder.

Dat maakte het aangeslagen bouwbedrijf, dat ruim een maand geleden een nieuwe ontslagronde aankondigde, vrijdag bekend.

Het operationeel verlies kwam uit op 30 miljoen euro, waarvan 18 miljoen veroorzaakt werd door reorganisatielasten.

Dat cijfer is in lijn met de verwachting die het bedrijf op 5 februari had uitgesproken, toen het voor de tweede keer in een halfjaar tijd een winstwaarschuwing gaf. De omzet was met 1,3 miljard euro stabiel ten opzichte van 2012.

De markt voor infrastructurele projecten bleef vorig jaar onder druk staan, met een toenemende concurrentie in veel segmenten. Ook de woningbouw zat nog altijd stevig op slot.

Verder speelde een aantal flinke tegenvallers, met name bij het snelwegproject A15, Ballast Nedam parten.

Moeilijk jaar

''Wij hebben een moeilijk jaar achter ons'', zei scheidend topman Theo Bruijninckx. Ballast Nedam zal dan ook geen dividend uitkeren aan zijn aandeelhouders.

Onder meer door de aanhoudend slechte marktomstandigheden en teleurstellende resultaten zag het bedrijf zich gedwongen nieuwe aandelen uit te geven en 150 banen extra te schrappen.

Ballast Nedam wil 30 miljoen euro ophalen bij zijn aandeelhouders om de balans te versterken. Ook bezuinigingen en de verkoop van onderdelen moet daar aan bijdragen. 

Het bouwbedrijf wil zich nog sterker gaan toeleggen op vooral grote projecten. Die kernactiviteiten zijn steeds winstgevend gebleven, aldus Bruijninckx.

Aandelenemissie

De aandelenemissie in combinatie met 80 miljoen euro aan nieuwe kredieten moet het bedrijf voorzien van de financiële ruimte die nodig is om die strategische omslag versneld te maken.

''Ballast Nedam wordt daarmee beter gepositioneerd voor de toekomst'', zei Bruijninckx. ''Het jaar 2014 zal nog een overgangsjaar zijn.''

Hele bouwsector

De problemen die Ballast Nedam in de rode cijfers drukten, zijn niet specifiek voor dat bedrijf. De gehele bouwsector zucht onder de slechte marktomstandigheden in Nederland. Dat schrijft analist Tijs Hollestelle van ING vrijdag in een commentaar.

Het zal wel even gaan duren voordat het bedrijf van een aantrekkende woningmarkt kan profiteren, gezien het ''berucht laat-cyclische'' karakter van de bouw, aldus Hollestelle.

Flinke deuk

De solvabliteit van de onderneming heeft door het grote verlies een flinke deuk opgelopen.

De geplande aandelenemissie van 30 miljoen euro, de herfinanciering van leningen en verdere kostenbesparingen bieden volgens ING echter een ''solide startpunt voor de toekomst''.

ING, dat een van de begeleidende banken is bij de claimemissie van Ballast Nedam, heeft zijn advies voor het aandeel opgeschort maar hanteert wel een koersdoel van 9,65 euro. Het aandeel stond vrijdag rond 10.15 uur 1,6 procent in de min op 9,50 euro, in een overwegend licht negatieve markt.