De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met stevige verliezen het weekeinde ingegaan. 

Een sterker dan verwachte banengroei in de Verenigde Staten zorgde kort voor een opleving op de beurzen, maar die winst ging snel weer verloren. Beleggers waren bezorgd over de ontwikkelingen rond Oekraïne.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,9 procent lager op 396,28 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 669,87 punten. De beurzen in Londen en Parijs leverden tot 1,2 procent in. De DAX in Frankfurt ging 2 procent omlaag.

Uit cijfers van de Amerikaanse overheid bleek dat de werkgelegenheid in de grootste economie ter wereld in februari met 175.000 banen is toegenomen. De Amerikaanse arbeidsmarkt trok daarmee sterker aan dan verwacht. Maar berichten over Amerikaanse en Turkse militaire bewegingen rond de Zwarte Zee maakten beleggers nerveus.

Fugro

Fugro was een sterke daler in de AEX met een verlies van 2,1 procent. Beleggers waren niet tevreden over de resultaten die de bodemonderzoeker presenteerde over 2013. De omzet en winst voldeden ook niet aan de verwachtingen die het bedrijf zelf eerder had afgegeven.

Positieve uitschieter in de Amsterdamse hoofdindex was Air France-KLM met een winst van 4,4 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie vervoerde in februari meer passagiers en verbeterde zowel bij de passagiers- als de vrachtactiviteiten de bezettingsgraad.

Ballast Nedam

Bij de kleinere bedrijven zakte Ballast Nedam 1,7 procent. Het aangeslagen bouwbedrijf, dat ruim een maand geleden een nieuwe ontslagronde aankondigde, leed in 2013 opnieuw verlies en keert geen dividend uit.

Galapagos daalde 0,8 procent. Het biotechnologiebedrijf zag het verlies in 2013 verder oplopen. De omzet verbeterde echter en zal volgens Galapagos ook in 2014 verder stijgen.

In Milaan verloor Telecom Italia 2,6 procent. Het Italiaanse telecombedrijf leed in 2013 voor het derde jaar op rij verlies. Het negatieve resultaat was wel minder groot dan gevreesd.

De euro was 1,3869 dollar waard, tegen 1,3849 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 102,48 dollar per vat. Brentolie klom 0,7 procent tot 108,85 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven