De nieuwe regering van Oekraïne respecteert de gascontracten die Shell en het Amerikaanse Chevron sloten met het vorige bewind.

Dat zei minister van Economische Zaken Pavlo Sheremeta donderdag in reactie op berichten dat de afspraken worden herzien.

Shell tekende vorig jaar een overeenkomst voor de winning van onder meer schaliegas ter waarde van 10 miljard dollar en met een looptijd van 50 jaar. Het is daarmee de grootste buitenlandse investering in Oekraïne ooit.

Nadat Viktor Janoekovitsj werd verdreven, riep een aantal Oekraïense politici op tot herziening van het contract omdat er een zweem van corruptie om heen zou hangen. Volgens Sheremeta is daar echter niets van gebleken. ''We moeten fair zijn en de afspraken respecteren.''

Gevolgen

De crisis in Oekraïne en eventuele sancties tegen Rusland kunnen gevolgen hebben voor vrijwel alle grote energieconcerns. BP zou wel eens het hardst geraakt kunnen worden, onder meer vanwege het belang van bijna 20 procent dat het Britse bedrijf bezit in Rosneft.

Behalve Shell hebben ook het Amerikaanse Exxon Mobil en het Italiaanse Eni omvangrijke projecten in Oekraïne en in de Zwarte Zee.