Na grote banken zoals Lloyds en Royal Bank of Scotland heeft ook Shell zijn zorgen uitgesproken over de mogelijke onafhankelijkheid van Schotland. 

Topman Ben van Beurden hoopt dat de Schotten 'deel uit blijven maken van het Verenigd Koninkrijk'. Dat zij hij woensdag op een jaarlijkse Shell-bijeenkomst in Londen, zo meldt de BBC.

Volgens de onlangs aangetreden Van Beurden is onder meer de 'continuïteit en stabiliteit' van het Verenigd Koninkrijk erg waardevol.

"Natuurlijk zijn we gewend om te werken in politiek en economisch onzekere gebieden", zei de topman. "Maar als we de keuze krijgen, dan willen we graag weten hoe de omstandigheden er over tien tot twintig jaar uitzien."

Om diezelfde reden hoopt Van Beurden, die begin dit jaar de Zwitser Peter Voser opvolgde, dat het Verenigd Koninkrijk onderdeel blijft van de Europese Unie. "Nu steeds meer bedrijven zich aan beide kanten van het Kanaal vestigen, is het Verenigd Koninkrijk gebaat bij een goede band met Europa", vindt hij.

Topman

Van Beurden is niet de eerste topman die zich - voorzichtig dan wel expliciet - negatief uitspreekt over de Schotse onafhankelijkheid.

De banken RBS en Lloyds noemden het al een mogelijke bedreiging voor hun bedrijf. Oliebedrijf BP sprak vorige maand van de 'grote onzekerheden' die een soeverein Schotland met zich mee zou brengen.

Schotland houdt in september een volksraadpleging over Schotse onafhankelijkheid. De voorstanders van een onafhankelijk Schotland willen echter wel de pond blijven gebruiken. Voor minister van financiën George Osborne en president van de Bank of England Mark Carney is dat echter geen optie.