Mediaconcern RTL Group heeft ondanks de nog altijd lastige advertentiemarkt de winst over 2013 met ruim een derde weten op te voeren tot 948 miljoen euro. 

Dat maakte het in Luxemburg gevestigde moederbedrijf van ook de Nederlandse RTL-zenders donderdag bekend.

De winststijging was deels te danken aan een boekwinst op de verkoop van bezittingen. Daarnaast werd het nettoresultaat in 2012 gedrukt door een afschrijving op een Spaans dochterbedrijf.

Maar ook het operationeel resultaat verbeterde, met 6,9 procent tot 1,15 miljard euro. De omzet viel met 1,8 procent terug tot 5,89 miljard euro.

RTL Nederland zag de operationele winst met ruim 6 procent stijgen tot 103 miljoen euro. Ook de omzet nam toe, van 431 naar 455 miljoen euro, dankzij hogere inkomsten uit televisiereclames en digitale distributie.

Beste jaar

Topman Bert Habets sprak van het op één na beste jaar in de historie van RTL Nederland. ''Een prachtige prestatie die we niet hadden kunnen voorspellen, omdat de advertentiemarkt aan het begin van het jaar nog zeer zwak was'', zei hij.

In Duitsland steeg de winst met meer dan 7 procent tot een recordniveau van 622 miljoen euro. Dat was eveneens het gevolg van hogere advertentieopbrengsten, en van kostenbesparingen. Volgens de bestuurders Anke Schäferkordt en Guillaume de Posch tonen de resultaten aan dat RTL weerbaar is onder lastige economische omstandigheden.

De advertentiemarkt als geheel groeide in 2013 alleen in Duitsland licht. In de overige landen waar RTL actief is, was sprake van een verdere krimp ten opzichte van 2012.

Wel zag het televisiebedrijf de marktomstandigheden in Nederland, België, Frankrijk en Spanje verbeteren in de tweede helft van het jaar. Uitgaande van een verder herstel van de Europese economie verwacht RTL de omzet en operationele winst dit jaar stabiel te houden.