Orange heeft het afgelopen jaar flink last gehad van prijsdruk in de overvolle Franse telecommarkt, waar het concern de helft van zijn inkomsten behaalt.

Het bedrijf zag de omzet met 4,5 procent afnemen tot 41 miljard euro, zo maakte het voormalige France Télécom donderdag bekend.

Het grootste telefoniebedrijf van Frankrijk zag de gemiddelde omzet per mobiele klant in eigen land met 11,5 procent afnemen, deels als gevolg van wettelijke tariefbeperkingen.

Mede dankzij harde bezuinigingen wist Orange de winst onder de streep toch bijna te verdubbelen tot 2,1 miljard euro. Het bedrijfsresultaat nam wel met 7,5 procent af tot 12,6 miljard euro.

Aandeelhouders

De aandeelhouders hoeven ondanks de forse stijging van de nettowinst niet te rekenen op een extraatje. Orange wil gezien de onzekere vooruitzichten het dividend met een kwart verlagen tot 60 cent per aandeel.

Toch was het aandeel donderdag in trek op de beurs in Parijs. Topman Stephane Richard voorspelde dat dankzij extra kostenbesparingen het bedrijfsresultaat in 2014 voor het eerst in minstens 5 jaar tijd niet zal dalen.

Ook namen beleggers mogelijk een voorschot op een verwachte consolidatieslag in de Franse telecomsector, die de prijsdruk wat zou kunnen verlichten. Twee belangrijke tegenstrevers op de mobiele markt, Bouygues en Vivendi-dochter SFR, gaan mogelijk samen verder, zo bleek woensdag.