De Europese beurshandel werd donderdag opnieuw in toom gehouden door de ontwikkelingen rondom Oekraïne.

President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) versterkte de positieve ondertoon door in een toelichting op het besluit om de rente te handhaven te wijzen op de gunstige macro-economische cijfers die de afgelopen weken werden gepubliceerd.

De AEX-index sloot voor het eerst sinds 26 februari boven 400 punten. Met een winst van 0,4 procent kwam de graadmeter op 400,06 punten.

De MidKap ging 0,5 procent vooruit tot 674,59 punten. De DAX in Frankfurt beëindigde de handelssessie onveranderd, terwijl de FTSE in Londen en de CAC 40 in Parijs respectievelijk 0,1 en 0,6 procent stegen.

ECB

De ECB handhaafde de rente op 0,25 procent. Draghi zei dat een goede reeks macrocijfers de noodzaak tot een verdere verlaging had weggenomen. Ook zei hij dat de economie van de eurozone de komende jaren gestaag maar in een laag tempo zal groeien.

Technisch dienstverlener Imtech stak er met kop en schouders bovenuit in de AEX met een koerswinst van 7,4 procent. Het aandeel, vorig jaar de sterkste daler onder de hoofdfondsen na schandalen in Duitsland en Polen, zit al een paar dagen in de lift.

Gemalto

Gemalto (plus 4,1 procent) deed ook goede zaken, nadat de specialist in digitale beveiliging beter dan verwachte cijfers over 2013 had gepresenteerd.

Pharming stond bovenaan de MidKap met een plus van 8,8 procent, waarmee het aandeel bijna 60 cent waard werd. Het biotechnologiebedrijf wist het verlies in 2013 te verminderen en de kosten werden met bijna de helft teruggebracht.

Parijs

Vivendi klom in Parijs 0,9 procent. Het grootste media- en telecommunicatiebedrijf van Europa heeft twee biedingen ontvangen op zijn Franse telecomdochter SFR.

De in Amsterdam genoteerde kabelexploitant Altice (min 4,2 procent) zou ongeveer 14,7 miljard euro voor SFR willen neertellen, en het Franse bouw- en telecomconcern Bouygues (plus 6,6 procent) bijna 19 miljard euro.

Euro

De euro zat in de lift na het besluit om de rente te handhaven en stond op 1,3849 dollar, tegen 1,3735 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 100,72 dollar per vat. Brentolie werd juist 0,2 procent duurder, op 107,95 dollar per vat.

Bekijk de slotstanden van de AEX-bedrijven