De Europese aandelenmarkten maakten woensdag pas op de plaats na twee handelsdagen waarop de ontwikkelingen in Oekraïne de koersen flink in beweging zetten.

Nu de internationale spanningen rond de Krim wat lijken te zijn weggeëbd, richtten beleggers de aandacht weer op economische cijfers.

De AEX-hoofdindex van de beurs in Amsterdam sloot een fractie lager op 398,62 punten. De MidKap kreeg er 0,5 procent bij en eindigde op 671,29 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tussen de 0,1 en 0,8 procent lager de handel uit. De beurs in Moskou herstelde ruim 4 procent.

"Na het wegvallen van de militaire dreiging gaan we weer over tot de orde van de dag'', zei beleggingsadviseur Erwin Blok van Ambassador Investments. "De Oekraïne-crisis is nog niet voorbij, maar de druk is even van de ketel.'' Beleggers verwerkten een aantal wisselende macro-economische cijfers uit Europa en de Verenigde Staten.

De Amerikaanse werkgelegenheid zoals gemeten door salarisstrookverwerker ADP bleek vorige maand minder sterk te zijn gestegen dan gehoopt. Aan de andere kant bleek uit de inkoopmanagersindex van onderzoeksbureau Markit dat de economische groei in de eurolanden in februari verder is aangetrokken. Daarnaast vielen de Europese winkelverkopen in januari hoger uit dan verwacht.

AEX

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam ging Gemalto aan kop. De specialist op het gebied van digitale beveiliging steeg 2,6 procent. Verzekeraar Aegon volgde met een plus van 1,9 procent. Onderaan de AEX stonden bodemonderzoeker Fugro en kabelexploitant Ziggo, met verliezen van respectievelijk 2,1 en 1,7 procent.

De MidKap werd aangevoerd door melkzuurproducent Corbion met een winst van 3,4 procent, terwijl navigatiebedrijf TomTom 2,3 procent steeg. Unit4 won 0,1 procent. Investeerder Advent liet weten zijn bod op het softwarebedrijf gestand te doen. Onderaan bij de middelgrote fondsen stond biotechbedrijf Pharming met een verlies van 2,1 procent.

De euro was 1,3735 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,2 procent tot 102,04 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 108,25 dollar per vat.

Bekijk de slotkoersen van de AEX-bedrijven