De Australische regering geeft Qantas geen lening van omgerekend bijna twee miljard euro om de verlieslijdende luchtvaartmaatschappij er weer bovenop te helpen. 

Dat heeft premier Tony Abbott woensdag gezegd op een Australische radiozender.

Volgens Abbott baseert zijn regering de beslissing op een advies van accountantskantoor PwC.

"We hebben verschillende experts naar Qantas laten kijken, en daaruit hebben we geconcludeerd dat Qantas geen achtergestelde lening nodig heeft." De grootste oppositiepartij, de Labor Party, had voor een lening gepleit.

Volgens topman van Qantas Alan Joyce had de lening van de regering een tussenoplossing kunnen vormen om zijn luchtvaartmaatschappij in leven te houden, tot er buitenlandse investeerders zijn gevonden.

Afgelopen maandag besloot de Australische regering om buitenlanders de mogelijkheid te geven een groter belang te nemen in Qantas. Ook het aantrekken van buitenlands kapitaal wordt makkelijker.

Verlies

Qantas maakte vorige week bekend dat het in het laatste halfjaar van 2013 een verlies heeft gemaakt van 235 miljoen Australische dollar (bijna 155 miljoen euro).

Het verlies was daarmee twee maal zo hoog als in dezelfde periode van vorig jaar. Het bedrijf is van plan vijfduizend banen te schrappen, om de kosten te drukken.

Joyce liet woensdag weten de ruimere regels voor buitenlandse investeerders te verwelkomen. Qantas kan nu volgens hem op een 'meer gelijk speelveld' concurreren met Virgin Australia.

Low cost

Die zaagt met goedkope vluchten aan de stoelpoten van het ooit almachtige Qantas. In tegenstelling tot Qantas kan Virgin rekenen op de steun van drie buitenlandse spelers, Singapore Airlines, Air New Zealand en Etihad Airways, die alle drie grotendeels in staatshanden zijn.

De Australische regering heeft overigens nog niet genoeg steun in de senaat om de eigendomsregels van Qantas te veranderen. Verschillende oppositiepartijen vrezen dat er Australische banen verdwijnen, als de maatschappij in buitenlandse handen komt.