President Barack Obama heeft dinsdag bij het Amerikaanse Congres een begroting van 2,8 biljoen euro ingediend voor het begrotingsjaar 2015, dat 1 oktober begint. 

Hij trekt daarin veel geld uit voor aanleg van wegen, het onderwijs en andere programma's die de economie een stimulans moeten geven, en waarmee Democratische politici goede sier kunnen maken in de verkiezingen in november.

Maar de politieke patstelling tussen de door Democraten geleide Senaat en het door Republikeinen beheerste Huis van Afgevaardigden maakt dat veel voorstellen van Obama zullen stranden; veel plannen zaten al in eerdere begrotingen en werden tot dusver genegeerd.

In de begroting zijn hogere belastingopbrengsten voorzien, door beperking van aftrekposten en de invoering van een minimumheffing voor topinkomens, de zogenoemde Buffett-taks, naar de miljardair Warren Buffett. Over grote vermogens en tabaksproducten moet meer belasting worden betaald, terwijl ook financiële instellingen, vliegtuigpassagiers en beheerders van particuliere beleggingsfonden zwaarder zullen worden aangeslagen.

Voorstellen

Zoals verwacht hekelden Republikeinse politici de begrotingsvoorstellen van Obama. "De president heeft zijn welhaast meest onverantwoordelijke begroting tot nog toe ingediend", zei John Boehner, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. "De begroting van de president is een nieuwe teleurstelling omdat zij de status quo versterkt", zei voorzitter van de begrotingscommissie Paul Ryan. "Zij verlangt dat gezinnen meer betalen zodat Washington meer kan uitgeven."

Obama claimt dat de uitgaven voldoen aan de limieten die in december tussen de Republikeinse en Democratische begrotingsvoorzitters in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zijn afgesproken.

De begroting vertoont voor 2015 een gat van 409 miljard euro en voor dit jaar van 471 miljard. Het zou het derde opeenvolgende jaar zijn dat het tekort onder de 1 biljoen dollar (720 miljard euro) blijft, een grens die in de vier voorafgaande jaren telkens werd overschreden.