De Amerikaanse aandelenbeurzen veerden dinsdag weer op na de stevige verliesbeurt van een dag eerder. 

De afgenomen dreiging van een escalatie van het conflict in Oekraïne zorgde ook onder beleggers op Wall Street voor opluchting en de graadmeters sloten met winst.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,4 procent hoger op 16.395,88 punten. De brede S&P 500 klom 1,5 procent tot 1873,91 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 1,8 procent tot 4351,97 punten.

Maandag gingen de koersen flink omlaag door de angst voor een militaire escalatie van het conflict rond de Krim. Maar opmerkingen van de Russische president Vladimir Poetin dat hij voorlopig geen reden ziet voor verdere militaire actie in Oekraïne, deden de spanning afnemen.

Veilige havens

Beleggers verlieten dinsdag ook weer de 'veilige havens' die zij maandag hadden opgezocht, waardoor de prijs van goud weer daalde en de rente op staatsobligaties wat opliep.

Bij de bedrijven profiteerde Qualcomm met een stijging van 3,4 procent, nadat het bedrijf had aangekondigd het dividend te verhogen en meer geld aan aandeelhouders terug te geven via een aandeleninkoopprogramma. Kledingfabrikant Abercrombie & Fitch ging ruim 6 procent vooruit na een adviesverhoging.

Radioshack

Het aandeel Radioshack verloor juist 17,3 procent nadat bekend werd dat de geplaagde elektronicaketen in het afgelopen kwartaal flink meer verlies had geleden dan analisten hadden verwacht. Ook de omzet viel tegen. Om het tij te keren gaat het concern 1100 winkels sluiten. Daarmee verdwijnt circa 20 procent van het totaal aantal filialen.

Beleggers reageerden vrij onverschillig op het vertrek van financieel topman Peter Oppenheimer bij Apple. Het aandeel won 0,7 procent.

De euro was 1,3735 dollar waard, evenveel als bij de sluiting van de Europese beurzen. Een vat lichte Amerikaanse olie daalde 1,5 procent in prijs tot 103,32 dollar. Brentolie werd 1,8 procent goedkoper op 109,19 dollar.

Bekijk de actuele beurskoersen van Dow Jones- en Nasdaq-bedrijven

Bekijk de slotkoersen van vandaag van AEX-bedrijven