Het Duitse energieconcern RWE, moederbedrijf van het Nederlandse Essent, heeft vorig jaar door grote afschrijvingen op zijn elektriciteitscentrales zijn eerste nettoverlies in zestig jaar geleden. 

Dat maakte RWE dinsdag bekend.

RWE boekte in 2013 een nettoverlies van 2,8 miljard euro. Dit kwam vooral doordat voor 4,8 miljard euro werd afgeschreven op de waarde van bezittingen.

Gecorrigeerd voor die eenmalige kosten zakte de terugkerende nettowinst met 6 procent tot 2,3 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) ging met 6 procent omlaag tot 8,8 miljard euro.

Het Duitse bedrijf gaf eind januari al aan in totaal 3,3 miljard euro af te moeten schrijven op met name de gas- en kolengestookte energiecentrales in Europa. Daarvan had 1,5 miljard euro betrekking op centrales in de Benelux.

Concurrentie 

RWE kampt al langere tijd met moeilijke marktomstandigheden bij de traditionele energieopwekking. De vraag naar elektriciteit is relatief laag door de slechte economische omstandigheden, terwijl de concurrentie van windmolenparken en zonne-energie steeds verder toeneemt.

Vorig jaar wekte RWE 5 procent minder elektriciteit op dan in 2012, vooral doordat conventionele centrales werden stilgelegd. De productie uit duurzame bronnen nam toe. De totale verkoop van elektriciteit nam met 2 procent af. RWE verwacht dat de winst ook dit jaar ''substantieel'' daalt. Daarbij wordt gerekend op een terugkerende nettowinst van 1,3 tot 1,5 miljard euro.

De besparingen die de teruglopende opbrengsten moeten compenseren, lopen volgens het bedrijf voor op schema. RWE verwacht in 2016 in totaal 1,5 miljard euro van zijn kosten te hebben gesneden, dat is een jaar eerder dan gepland.