Mondiale olieprijzen stegen maandag met meer dan een dollar per vat vanwege de oplopende spanningen op de Krim. 

De angst van de financiële markten voor economische sancties van het Westen tegen Rusland stuwde de prijs van een vat Brentolie uit de Noordzee met 1,62 dollar (1,18 euro) naar 110,69 dollar per vat. Amerikaanse olie werd maandagochtend vroeg 1,10 dollar duurder en kost 103,79 dollar per vat.

Rusland is een van de grootste olieproducenten ter wereld, dus sancties zouden een grote weerslag kunnen hebben op de prijs en de beschikbare olievoorraad in de wereld. Rusland vertegenwoordigt 12,6 procent van de mondiale olievoorraad, blijkt uit cijfers van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) over 2012.

Zondag waarschuwden de Verenigde Staten Rusland de troepen uit de Krim terug te trekken. Als Rusland dat weigert, volgen mogelijk sancties.

De markten reageren op de militaire bedreiging van Oekraïne door de Russen. Russische militairen zijn nauwelijks verholen actief op het schiereiland de Krim nadat het pro-Russische regime in de hoofdstad Kiev werd afgezet en er een prowesterse regering voor in de plaats kwam.