Luchtvaartmaatschappij Etihad Airways heeft de nettowinst vorig jaar met bijna de helft zien toenemen tot 62 miljoen dollar (45 miljoen euro). 

De omzet viel met 6,1 miljard dollar ruim een kwart hoger uit dan in 2012. Dat maakte de Arabische samenwerkingspartner van Air France-KLM maandag bekend.

Ruim een vijfde van de omzet werd behaald door samen te werken met andere luchtvaartmaatschappijen. Een uitsplitsing gaf het bedrijf niet. Behalve met Air France-KLM biedt Etihad vluchten aan samen met onder meer American Airlines,

All Nippon Airways (ANA) en Turkish Airlines. Het heeft bovendien kapitaalbelangen in Air Berlin, Aer Lingus, Air Serbia, Air Seychelles, Jet Airways,Virgin Australia en Darwin Airline.

Alitalia

Alitalia is mogelijk de volgende maatschappij waarin Etihad investeert. Het boekenonderzoek dat het bedrijf uitvoert bij zijn noodlijdende Italiaanse branchegenoot is in de afrondende fase, zei bestuursvoorzitter James Hogan. De topman liet weten dat hij vorige week in Rome met de top van Alitalia en met de Italiaanse ministers van Transport en Financiën heeft gesproken over een herstructureringsplan.

Hogan wees op het belang van Italië als de op twee na grootste luchtvaartmarkt van Europa. Alitalia zou daarmee een waardevolle toevoeging kunnen leveren aan het netwerk van Etihad. Maar om in aanmerking te komen voor een financiële injectie moet de Italiaanse luchtvaartmaatschappij, waarin Air France-KLM een belang heeft van ruim 7 procent, ook financieel orde op zaken stellen.

Nieuwe investering

Ook Air France-KLM liet onlangs weten dat de deur voor een nieuwe investering in Alitalia nog altijd op een kier staat. De Frans-Nederlandse groep blijft er evenwel bij dat het bedrijf eerst een forse sanering moet ondergaan, zei topman Alexandre de Juniac bij de presentatie van de jaarcijfers op 20 februari.

Etihad maakte eerder al bekend dat het vorig jaar een recordaantal van bijna 12 miljoen passagiers vervoerde, een toename met 16 procent op jaarbasis. Het bedrijf voegde in 2013 zes nieuwe bestemmingen toe aan zijn eigen netwerk, waaronder Amsterdam. Dit jaar komen er naar verwachting wereldwijd nog negen nieuwe steden bij.