Oekraïne en yen drukken Nikkei

De effectenbeurs in Tokio is maandag met een stevig verlies aan de nieuwe beursmaand begonnen. Beleggers bleven bezorgd over het mogelijke Russische militaire ingrijpen in Oost-Oekraïne en de Krim. 

Ook drukte een duurdere Japanse yen op de exportbedrijven. De Nikkei eindigde 1,3 procent in de min op 14.652,23 punten. Het was de vierde verliesbeurt voor de Japanse hoofdindex op rij.

De daling werd aangevoerd door grote Japanse exporteurs als Toyota, Canon en Sony die 1 tot 2 verloren door de stijging van de yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Een duurdere yen verzwakt de concurrentiekracht van de Japanse bedrijven. Fast Retailing won daarentegen ruim 1 procent. De eigenaar van kledingketen Uniqlo heeft volgens mediaberichten interesse in een overname van de Amerikaanse branchegenoot J.Crew Group.

De andere belangrijke aandelenbeurzen in het Verre Oosten gingen eveneens omlaag. In Hongkong daalde de Hang Seng-index 0,9 procent nadat afgelopen weekeinde bleek dat de groei van de industriële productie in China in februari is afgezwakt tot het laagste niveau in 8 maanden. De Kospi in Seoul verloor 0,7 procent en de All Ordinaries in Sydney sloot 0,4 procent lager.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Portemonnee

Portemonnee
NU.nl zet de belangrijkste wijzigingen voor je portemonnee op een rij.

NUwerk

Tip de redactie