Beleggers zullen zich in de komende beursweek vooral richten op de rentebesluiten van de Bank of England en de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. 

Ook wordt uitgekeken naar de banengroei in de Verenigde Staten in februari en een rapport van de Federal Reserve, op woensdag, over de staat van de Amerikaanse economie.

Uiteraard worden ook de ontwikkelingen in Oekraïne in de gaten gehouden. Een militaire strijd dreigt nu Rusland troepen naar de Krim heeft gestuurd.

Verwacht wordt dat de ECB met maatregelen komt om de economie van de eurozone aan te jagen. Volgens marktkenners moet een eventueel nieuw steunprogramma wel anders worden opgetuigd dan in februari 2012. Toen stelde de ECB miljarden euro's beschikbaar aan banken tegen een lage rente. In plaats van dat geld uit te lenen aan consumenten, gebruikten veel banken het echter om hun financiën te versterken.

Britse economie

De Bank of England zal laten zien op welke manier de Britse economie verder gestimuleerd kan worden. De groei in het Verenigd Koninkrijk is hoger dan elders in Europa en op enkele terreinen staat het land er beter voor dan de Verenigde Staten.

Voordat de centrale banken van zich laten horen, staan er tal van andere zaken op de agenda die de richting van de beurzen mede zullen bepalen. Zo begint de week met cijfers over de Chinese industrie, gevolgd door een rapport over de Amerikaanse industrie. Op maandag worden ook cijfers naar buiten gebracht over de consumentenuitgaven in de VS in januari, wellicht vertekend door het barre winterweer in die maand.

Begrotingsvoorstellen 

Dinsdag onthult het Witte Huis de begrotingsvoorstellen van president Obama voor het volgende begrotingsjaar, waarbij onder meer gekeken zal worden naar de uitgaven van Defensie. Minister Chuck Hagel (Defensie) moet woensdag in de Senaat tekst en uitleg geven over de voorgenomen bezuinigingen op de krijgsmacht.

Loonstrookverwerker ADP geeft woensdag een indicatie van de staat van de Amerikaanse arbeidsmarkt met een rapport over de banengroei in de private sector in februari. Op vrijdag volgen cijfers van de federale overheid over de banengroei exclusief de agrarische sector. Economen rekenen in doorsnee op de aanwas van 150.000 banen in vergelijking met 113.000 in januari. Dat cijfer viel nogal tegen. Analisten rekenden destijds op 180.000 nieuwe arbeidsplaatsen.