Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van de Amerikaanse beleggingsgoeroe Warren Buffett, heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar bijna 10 procent meer winst gemaakt. 

In heel 2013 behaalde het concern een recordwinst van 19,5 miljard dollar, 31 procent meer vergeleken met het voorgaande jaar. Dat maakte Berkshire Hathaway zaterdag bekend.

De winstgroei werd vooral gestuwd door hogere inkomsten uit de verzekeringstak van de onderneming. Ook profiteerde het concern van het herstel van de Amerikaanse economie, waardoor meer geld werd verdiend door dochterbedrijven en deelnemingen.

Verwachtingen 

De nettowinst in het vierde kwartaal kwam uit op 4,99 miljard dollar (3,7 miljard euro), vergeleken met 4,55 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. De operationele winst per aandeel ging omhoog tot 2,297 dollar, boven de verwachtingen van analisten.

''Op operationeel niveau heeft zo ongeveer alles goed voor ons uitgepakt het afgelopen jaar'', aldus de 83-jarige Buffett in een toelichting op de resultaten.

Aanjager

De miljardair gebruikt de premie-inkomsten uit zijn verzekeringsbedrijven al tientallen jaren als aanjager van de groei van zijn imperium. Zo heeft hij grote belangen genomen in bedrijven als Coca-Cola en nam hij diverse bedrijven in zijn geheel over.

Berkshire Hathaway is een holding met belangen in meer dan tachtig bedrijven, waaronder verzekeraars, banken, General Electric, Heinz, GM, Coca-Cola en IBM. Ook behoren de textielketen Fruit of the Loom en het spoorwegbedrijf Burlington Northern Santa Fe tot het concern.