De koers van de Amerikaanse producent van elektrische sportauto’s Tesla Motors is in een jaar tijd met liefst 619 procent gestegen, iets wat door geen andere wereldwijde autoproducent is geëvenaard in zeker twintig jaar.

Dat blijkt zaterdag uit berekeningen van persbureau Bloomberg.

Ook de vervijftienvoudiging van de koers sinds de beursgang in juni 2010 heeft alle andere beursintroducties van Amerikaanse bedrijven het nakijken gegeven sinds 2006.

De marktwaarde van Tesla is gestegen tot 31 miljard dollar (23 miljard euro), meer dan de helft van de waarde van ’s werelds grootste autofabrikant General Motors.

Tesla Motors kondigde afgelopen jaar expansieplannen aan. Ook beloofde de producent om betere accu’s te gaan ontwikkelen. Daarnaast zijn gunstige berichten van consumentenorganisaties vermoedelijk een oorzaak van de explosieve stijging.

Pracht en praal 

''Technologie, pracht en praal en bruikbaarheid, in combinatie met marktleiderschap in een segment met een groot groeipotentieel, trekt zowel kopers als investeerders aan’’, zo verklaart een Amerikaanse autoanalist de koerssprong.

Hoewel Tesla het afgelopen jaar slechts 22.400 elektrische auto’s van het type Model S heeft verkocht, heeft de onderneming plannen om ’s werelds grootste fabriek van accu’s neer te zetten. Tesla zei eerder deze week hier 4 tot 5 miljard dollar voor te zullen uittrekken. Als de fabriek in 2020 op volle toeren draait, zou Tesla jaarlijks 500.000 auto’s kunnen produceren.