De Amerikaanse aandelenbeurzen lieten vrijdag na een schommelend handelsverloop een gemengd beeld zien. De breed samengestelde S&P 500 kon zijn recordreeks voortzetten. 

Meevallende Amerikaanse macrocijfers hielden de zorgen over de zwakkere Amerikaanse groei en de onrust in Oekraïne in balans.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent hoger op 16.321,71 punten. De S&P steeg 0,3 procent tot 1859,45 punten. Bij het slot op donderdag overtrof de index het vorige recordniveau dat medio januari werd bereikt. De door technologiebedrijven gedomineerde Nasdaq daalde 0,3 procent tot 4308,12 punten.

Uit een nieuwe raming van het Amerikaanse ministerie van Handel bleek dat 's werelds grootste economie vorig kwartaal met 2,4 procent op jaarbasis is gegroeid. Eerder werd een groei met 3,2 procent gemeld. Economen voorspelden gemiddeld een bijstelling tot 2,5 procent

De Universiteit van Michigan meldde dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen in februari iets hoger is uitgevallen dan bij een voorlopige raming werd gemeld. Verder werd bekend dat de bedrijvigheid in de industrie in de regio rond Chicago in februari sterker is gegroeid dan verwacht. De voorlopige huizenverkopen in de VS gingen in januari echter veel minder sterk omhoog dan gedacht, maar lieten wel herstel zien van de krimp een maand eerder.

De producent van energiedrankjes Monster Beverage steeg 4 procent, dankzij de bekendmaking van omzetcijfers die beter waren dan analisten hadden voorspeld.

Kledingketen Jos. A. Bank Clothiers ging 3 procent omhoog. Het bedrijf heeft het verhoogde overnamebod van de grotere rivaal Men's Wearhouse verworpen, maar gaf wel aan te willen praten. De twee kledingketens vechten al maanden een overnamestrijd uit. Men's Wearhouse boekte een koerswinst van 6,7 procent.

Citigroup sloot 0,1 procent lager. De Amerikaanse bank maakte bekend zijn winst over 2013 met 235 miljoen dollar neerwaarts bij te stellen vanwege een grote fraudezaak in Mexico. De winst van Citigroup over 2013 komt daarmee uit op 13,7 miljard dollar.

Speelgoedproducent Mattel kondigde de overname aan van de Canadese fabrikant van bouwblokjes Mega Brands, om zo de strijd aan te kunnen gaan met Lego. Het aandeel Mattel stond 0,4 procent in de plus.

De euro was 1,3798 dollar waard, tegen 1,3807 dollar bij het slot van de Europese beurshandel. De prijs van Amerikaanse olie klom licht tot 102,46 dollar per vat. Brentolie werd iets goedkoper op 108,92 dollar per vat.