Havenbedrijf Rotterdam heeft het afgelopen jaar 227 miljoen euro winst gemaakt, 1 miljoen euro minder dan in 2012. 

De bedrijfsopbrengsten stegen met 4 procent tot 640 miljoen euro. Dat maakte de exploitant van Europa's grootste haven vrijdag bekend.

Het Havenbedrijf was vorig jaar meer kwijt aan rentelasten. Door investeringen in vooral Maasvlakte 2, het grote uitbreidingsproject in het Rotterdamse havengebied, liepen de schulden op tot 1,2 miljard euro.

''Gecombineerd met de iets terugvallende overslag zorgt dat voor een licht gedaalde winst. Die winst hebben we nodig om te kunnen blijven investeren in de haven en tegelijk onze schuldpositie te verlichten'', verklaart financieel directeur Paul Smits.

Het verhuur van terreinen, de belangrijkste inkomstenbron van het Havenbedrijf, leverde 322 miljoen euro. Dat is 10,2 procent meer dan in 2012, een stijging die onder meer te danken is aan de uitgifte van nieuwe terreinen op Maasvlakte 2.

De havengelden, de tweede grote inkomstenbron, daalden met 1,5 procent tot 303 miljoen euro. Dat is voor een deel terug te voeren op de kortingen die zijn gegeven aan rederijen in verband met de economische crisis.