GlaxoSmithKline (GSK) heeft een studie naar de werking van een door Galapagos ontwikkeld molecuul tegen Lupus gestaakt. 

Het wachten is nu op de resultaten van een studie die moet aantonen of een zogeheten JAK1-molecuul van Galapagos, in samenwerking met AbbVie, werkt tegen onder meer de ziekte van Crohn. Dat stelde de Belgische bank KBC vrijdag.

GSK had een licentie op het JAK1-molecuul GSK2586184 van Galapagos. Na een geplande tussentijdse analyse werd besloten het onderzoek te staken omdat de werkzaamheid niet voldoende kon worden aangetoond.

Volgens KBC is het testen van middelen tegen Lupus bijzonder moeilijk. Een studie van GSK naar de werking tegen psoriasis loopt nog. ''We zullen wachten op de uitslag, maar het is duidelijk dat GSK twijfelt'', aldus KBC.

Crohn

Van groter belang is wellicht wat het eventuele effect is op de ontwikkeling van Galapagos' eigen JAK-molecuul tegen de Ziekte van Crohn en reumatoïde artritis.

''We sluiten niet uit dat beleggers twijfelen aan de potentie van het middel (GLPG634), maar dat vinden wij een brug te ver. Wachten op de studieresultaten heeft onze voorkeur'', aldus de bank.

KBC ziet geen reden om zijn accumulate-advies te wijzigen en handhaaft ook het koersdoel van 20 euro. Galapagos noteerde om 10.21 uur 8,5 procent lager op 16,70 euro.