De Europese aandelenbeurzen lieten vrijdag bij het slot een wisselend beeld zien, waarbij grote koersuitslagen grotendeels achterwege bleven. 

De stemming was enigszins voorzichtig door de spanningen rond Oekraïne. De handel kreeg wel wat steun van meevallende macrocijfers uit de Verenigde Staten.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,1 procent hoger op 398,54 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 665,21 punten, dankzij forse koerswinsten van USG People en Brunel. De beurs in Parijs won 0,3 procent en Frankfurt steeg 1,1 procent. De beurs in Londen sloot een fractie lager.

In de AEX stond supermarktconcern Ahold onderaan met een verlies van 2,2 procent. Het aandeel steeg een dag eerder nog 4 procent na beter dan verwachte jaarcijfers. Koplopers onder de Amsterdamse hoofdfondsen waren vastgoedbedrijf Corio en postbezorger PostNL met winsten van 1,8 procent.

In de MidKap werden de resultaten van uitzender USG People en detacheerder Brunel goed ontvangen. USG was de sterkste stijger met een plus van 8,5 procent. Het bedrijf zag de omzet in het vierde kwartaal licht groeien en verwacht dat die positieve lijn voorlopig aanhoudt. Brunel noteerde een plus van 4,2 procent nadat de winst en omzet vorig jaar werden opgevoerd tot recordniveaus.

Bayer

In Frankfurt klom Bayer 3,1 procent. De Duitse farmaceut, die geleid wordt door de Nederlander Marijn Dekkers, zette in 2013 bijna een derde meer winst in de boeken dan in 2012.

Op de beurs in Madrid moesten de Spaanse bouwbedrijven Sacyr en FCC flinke tikken incasseren, na de bekendmaking van verliezen in 2013. De aandelen verloren 3,9 en 8,5 procent. De beursindex in Madrid zakte 0,5 procent.

VS

Uit de VS kwamen meevallende cijfers over de industrie rond de stad Chicago en het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Wel werd bekend dat de groei van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal van 2013 minder sterk uitviel dan eerder werd gemeld en bleek dat de voorlopige woningverkoop in de VS minder sterk is gestegen dan economen hadden verwacht.

De euro steeg vrijdag naar het hoogste niveau van het jaar met een stand van 1,3807 dollar, tegen 1,3772 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,2 procent tot 102,59 dollar per vat. Brentolie werd een fractie duurder op 108,96 dollar per vat. 

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven