De effectenbeurs in Tokio is vrijdag voor de derde dag op rij met verlies gesloten. 

Beleggers bleven voorzichtig door de spanningen rond Oekraïne en namen voor het weekeinde geen grote posities meer in.

Ook drukte een duurdere Japanse yen op de exportbedrijven. De Nikkei eindigde 0,6 procent lager op 14.841,07 punten. De Japanse hoofdindex leed deze week een klein verlies van 0,2 procent.

De automakers Toyota en Honda, die veel omzet uit het buitenland halen, zakten ruim 1 procent door de stijging van de yen.

Sony

Elektronicaconcern Sony profiteerde daarentegen van een adviesverhoging door Citigroup en klom 1,3 procent. Foster Electric ging 12 procent onderuit en bereikte het laagste niveau in 8 maanden tijd.

De maker van geluidssystemen waarschuwde dat de winst dit jaar bijna de helft lager zal uitvallen dan eerder gedacht.

Elders in het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen een gemengd beeld zien. In Hongkong won de Hang Seng-index 0,2 procent , de Kospi in Seoul klom 0,1 procent. De All Ordinaries in Sydney sloot 0,1 procent lager.

China

In China zakte de Shanghai Composite 0,2 procent, nadat de Chinese yuan de grootste ééndaagse daling had laten zien ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De opvallende koersbewegingen van de Chinese munt in de afgelopen tijd voeden de speculatie dat Peking de yuan meer bewegingsvrijheid wil geven.