De aandelenbeurzen in New York boekten donderdag bescheiden winsten na een vlakke opening.

Voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve stelde beleggers op Wall Street gerust door te zeggen dat de centrale bank zijn strategie zal bijstellen als de economische vooruitzichten drastisch wijzigen. Voorlopig houdt de Fed vast aan de geleidelijke afbouw van steun.

De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent hoger op 16.272,65 punten. De S&P 500 hikte de hele week al tegen een nieuwe recordstand aan en bereikte die met een winst van 0,5 procent tot 1854,29 punten. De vorige piek was 1848,38 punten. De Nasdaq won 0,6 procent tot 4318,93 punten.

Yellen verscheen voor een Senaatscommissie, een optreden dat bijna 2 weken geleden werd uitgesteld vanwege het uitzonderlijk strenge winterweer in de VS. De afgelopen tijd viel een aantal macrocijfers, over de huizenmarkt, de detailhandel en de industrie, tegen.

De meeste analisten en economen weten dat aan de weersomstandigheden. Yellen zei dat de Fed onderzoekt welk effect het weer heeft gehad.

Winterstormen

Eerder op donderdag leek het erop dat de winterstormen zijn gaan liggen. Het aantal orders voor duurzame goederen daalde in januari met 1 procent na een daling van 5,3 procent in december. Economen rekenden in doorsnee op een min van 1,7 procent.

Ook de ontwikkelingen in Oekraïne speelde een rol in de New Yorkse beurshandel. ,,Oekraïne is een van de landen waarover beleggers zich zorgen maken'', aldus David Bianco, hoofd beleggingsstrategiën van Deutsche Bank in de Verenigde Staten.

De Oekraïense munt, de hryvna, duikelde tot de laagste ruilverhouding met de dollar maar herstelde enigszins nadat het IMF zei klaar te staan om Oekraïne te helpen. In de komende dagen vertrekt een IMF-team naar Kiev om de financiële situatie in kaart te brengen.

Verizon Communications (plus 2,5 procent) en Goldman Sachs (plus 1,5 procent) behoorden tot de sterkste stijgers in de Dow. Kledingketen JC Penney schoot 25,3 procent omhoog nadat het bedrijf een veel sterker dan verwachte omzetgroei had voorspeld voor dit jaar.

De euro was 1,3709 dollar waard, tegen 1,3772 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 102,30 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 109,01 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van Dow Jones- en Nasdaq-bedrijven