De meeste Europese beurzen sloten donderdag voor de derde dag op rij met verlies.

Uitspraken van Fed-voorzitter Janet Yellen zorgden voor een bescheiden opleving, maar een forse hoeveelheid kwartaalcijfers en zorgen over de situatie in Oekraïne hadden de overhand.

De AEX-index sloot 0,1 procent lager op 398,28 punten, terwijl de MidKap een winst boekte van 0,4 procent tot 659,15 punten. De FTSE in Londen steeg 0,3 procent, terwijl de CAC 40 in Parijs onveranderd sloot en de DAX in Frankfurt 0,8 procent verloor.

Yellen zei dat de Amerikaanse centrale bank waarschijnlijk doorgaat met de geleidelijke afbouw van steun. Pas als de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie drastisch wijzigen, zal de Fed nadenken over een herziening van de strategie. Ook zei Yellen dat de rente op vrijwel 0 procent blijft totdat de werkloosheid is gedaald tot ver onder 6,5 procent.

Ahold

Ahold was gedurende de ochtend de enige stijger bij de hoofdfondsen in Amsterdam en sloot met veruit de grootste koerswinst in de AEX. Het supermarktconcern presteerde vorig jaar beter dan analisten voorzagen en werd daar op het Damrak vervolgens voor beloond met een koerswinst van 4 procent.

In de MidKap werden de resultaten van ASMI beloond met een koerswinst van 4,6 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie is ook positief gestemd over de ontwikkelingen in de eerste twee kwartalen van 2014. Sectorgenoot Besi, die eveneens zijn boeken opende, won meer dan 9 procent.

Heijmans kreeg er 3,1 procent bij. Het bouwbedrijf meldde bij de presentatie van de jaarcijfers dat de woningmarkt in het vierde kwartaal de eerste tekenen van herstel vertoonde. Beleggers waren minder tevreden over de resultaten van textielmaker TenCate en stuurden het aandeel 1,4 procent omlaag.

RBS

In Londen verloor Royal Bank of Scotland (RBS) 7,7 procent. De Britse bank leed vorig jaar een verlies van omgerekend bijna 11 miljard euro. Het is het grootste verlies sinds RBS in 2008 van de ondergang werd gered door de Britse regering.

De euro was 1,3772 dollar waard, tegen 1,3664 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 102,03 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 108,81 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven