Royal Bank of Scotland (RBS) heeft vorig jaar een verlies geleden van 9 miljard pond (bijna 11 mijard euro) tegen een verlies van 6,1 miljard pond in 2012. Dat maakte de Britse bank donderdag bekend.

Het is grootste verlies sinds 2008, het jaar waarin de Britse regering moest ingrijpen om het financiële concern van de ondergang te redden. RBS is voor het grootste deel in handen van de Britse staat.

RBS moest ongeveer 3,8 miljard pond opzij zetten voor juridische kosten en schadeclaims rond de verkoop van hypotheekgerelateerde beleggingsproducten en nog eens 4,8 miljard pond voor het opzetten van een zogenoemde 'bad bank'.

Reorganisatie

RBS kondigde een reorganisatie aan, waarbij onder meer de activiteiten overzee worden teruggebracht. Het concern streeft ernaar de komende 4 jaar de kosten met 4 miljard pond omlaag te brengen.

RBS liet in het midden hoeveel banen door de reorganisatie verloren. De plannen zijn nog niet tot in details uitgewerkt, zei topman Ross McEwan.

Ondanks de rode jaarcijfers die het concern voor het zesde achtereenvolgende jaar schrijft, gaat de bank ook dit jaar bonussen uitdelen. In de daarvoor bestemde pot zit dit jaar 576 miljoen pond, 15 procent minder dan vorig jaar.