Heijmans denkt dat de bodem op de woningmarkt is bereikt. Die markt liet in het vierde kwartaal van vorig jaar de eerste tekenen van herstel zien, zo meldde het bouwbedrijf donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers.

Desondanks voorziet Heijmans dat de woningmarkt pas eind 2014 of begin 2015 weer echt op gang zal komen. De markt voor infrastructurele projecten blijft dit jaar nog uitdagend.

Heijmans verkocht in 2013 overigens 1082 woningen, waarvan 542 in het vierde kwartaal. Daarmee kwam de woningverkoop op nagenoeg hetzelfde niveau uit als in 2012.

Winst

De onderneming behaalde over 2013 een nettowinst van 2 miljoen euro, terwijl een jaar eerder nog een verlies werd geleden van 88 miljoen euro in verband met grote afschrijvingen op de vastgoedportefeuille en andere bezittingen. De omzet nam vorig jaar met circa 11 procent af tot bijna 2,1 miljard euro.

Het onderliggende operationeel resultaat kwam uit op een plus van 23 miljoen euro, tegen 27 miljoen euro in het voorgaande jaar. De orderportefeuille van Heijmans bedroeg aan het einde van vorig jaar bijna 1,7 miljard euro, tegen 2 miljard euro een jaar eerder.

Topman Bert van der Els zei in een toelichting dat 2013 een uitdagend jaar was met een taaie markt.

'Sterke resultaten'

Heijmans heeft over 2013 sterke onderliggende resultaten laten zien en er waren geen grote negatieve verrassingen. Dat liet SNS Securities weten in een reactie op de cijfers van het bouwbedrijf.

Heijmans bleef zoals verwacht last hebben van de moeizame marktomstandigheden in Nederland, maar België en Duitsland deden het opvallend goed. Bij infra waren de resultaten wel teleurstellend.

SNS denkt dat het dieptepunt op de Nederlandse markt dit jaar zal worden bereikt. SNS gaf aan voor echte tekenen van herstel op de woningmarkt te wachten voordat het advies wordt verhoogd. Nu heeft SNS een hold-advies.

Het aandeel Heijmans noteerde om 9.25 uur 3,3 procent in de plus op 13,95 euro.