ASM International (ASMI) is positief gestemd over de ontwikkeling van de omzet in de eerste twee kwartalen van 2014. Dat maakte de toeleverancier aan de chipindustrie donderdag bekend bij de publicatie van de cijfers over het vierde kwartaal.

ASMI verwacht in het eerste kwartaal van het jaar een dubbelcijferige omzetgroei ten opzichte van het vierde kwartaal van 2013. Toen behaalde het concern een omzet van 126,9 miljoen euro.

Ook voor het tweede kwartaal staat de prognose van een dubbelcijferige toename van de opbrengsten ten opzichte van het laatste kwartaal van 2013. ASMI noemt het zicht op de tweede helft van het jaar ''beperkt''.

Ook wat betreft de orderinstroom, waarvan het bedrijf alleen een verwachting afgeeft voor het eerste kwartaal, is het sentiment positief. ASMI denkt dat hier sprake zal zijn van een dubbelcijferige groei ten opzichte van het vierde kwartaal, toen er voor 133,1 miljoen euro aan nieuwe orders werd geboekt.

Afschrijving

Het bedrijf rapporteerde over het vierde kwartaal een nettoverlies van 360,6 miljoen euro. Dat kwam onder meer door een fikse afschrijving die werd genomen in deze periode. Het genormaliseerde resultaat, dus exclusief deze aanpassingen, was 9,3 miljoen euro positief.

Topman Chuck del Prado sprak van een ''wederom erg sterk vierde kwartaal voor ASMI''.

'Goede cijfers'

ASMI heeft zeer goede vierdekwartaalcijfers bekendgemaakt, inclusief een sterke prognose voor de komende periode. Dat stelden analisten van Rabobank donderdag.

Ook SNS Securities sprak van sterke resultaten. De bank heeft een buy-advies op het aandeel, evenals Rabobank. Waar veel sectorgenoten volgens SNS in het vierde kwartaal in het rood doken, wist ASMI juist groene cijfers in de boeken te zetten.

Het aandeel ASMI noteerde donderdag omstreeks 9.15 uur bijna 4 procent hoger op 27,06 euro.