De Amerikaanse aandelenbeurzen toonden woendag, kort voor het slot van de handelsdag, een overwegend lager beeld. De brede S&P 500-index, die tussentijds nog boven de hoogste slotstand ooit noteerde, wist de recordkoers niet vast te houden.

De Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 21.30 uur onveranderd op 16.182,14 punten. De S&P 500 daalde 0,1 procent tot 1842,78 punten. De door technologiebedrijven gedomineerde Nasdaq zag er eveneens 0,1 procent vanaf gaan tot 4284,56 punten.

De S&P flirt al een aantal dagen met het recordslot, dat half januari werd bereikt met 1848,38 punten. De graadmeter wist deze week tot nu toe elke dag enige tijd boven het recordniveau uit te komen, maar zakte tijdens de sessies toch telkens weg. Elke keer werd de winst weggegeven aan het eind van de dag.

Huizensector

Amerikaanse beleggers verwerkten woensdag macrocijfers over de huizensector. Kort na de openingsbel werd bekend dat de verkoop van nieuwbouwwoningen in januari onverwacht sterk was toegenomen, met 9,6 procent ten opzichte van december. Marktkenners rekenden in doorsnee op een afname met 3,4 procent. Tegenvallende cijfers over de hypotheekaanvragen werden opzij gezet.

Uit data van de hypotheekverstrekkersassociatie MBA bleek dat er voor de derde week op rij sprake was van minder aanvragen. De index die de aanvragen meet zakte met 8,5 procent, een week eerder was dat een daling met 4,1 procent.

Target

Aan het bedrijfsfront klom Target 6,6 procent. Het detailhandelsconcern boekte in het vierde kwartaal meer winst dan analisten hadden verwacht. Ook doe-het-zelfketen Lowe’s opende de boeken. Beleggers stuurden dat aandeel 4,8 procent omhoog. Abercrombie & Fitch deed het met een plus van 11,1 procent eveneens goed, na beter dan verwachte prestaties in het vierde kwartaal en een versnelling van het aandeleninkoopprogramma.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,7 procent tot 102,56 dollar. De euro was 1,3686 dollar waard, tegen 1,3664 dollar bij het slot van de Europese beurshandel.