De Amsterdamse beurs is woensdag lager gesloten. Ook de overige Europese aandelenbeurzen leverden voor de tweede dag op rij in.

In Amsterdam verwerkten beleggers bedrijfsresultaten en het vertrek van twee topbestuurders.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,5 procent lager op 398,64 punten. De MidKap daalde 0,3 procent, tot 656,52 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren tot 0,4 procent. De DAX in Frankfurt daalde 0,4 procent, ondanks het bericht dat het Duitse consumentenvertrouwen in februari is gestegen tot het hoogste niveau sinds januari 2007.

Zowel bouwbedrijf Ballast Nedam (plus 1,3 procent) als Corbion (3,95 procent) kondigden een bestuurswissel aan. Bij Ballast vertrekt topman Theo Bruijninckx per 1 juli. Corbion, het voormalige CSM, ziet zowel zijn bestuursvoorzitter als financieel directeur de functie neerleggen per 12 mei.

Corbion

In de MidKap eindigde Corbion overigens bovenaan, nadat het ook had aangegeven dat het resultaat het afgelopen kwartaal licht verbeterde op een iets hogere omzet dan een jaar eerder.

Bij de kleinere bedrijven ging Grontmij bijna 9 procent omlaag. Het advies- en ingenieursbureau geeft nieuwe aandelen uit en snijdt nog dieper in de kosten. Door de extra bezuiniging zullen 175 tot 225 arbeidsplaatsen verloren gaan.

KPN

In hoofdindex AEX was KPN de grootste daler met een verlies van 1,8 procent. DSM sloot onveranderd. Het speciaalchemiebedrijf leed in het vierde kwartaal van 2013 een nettoverlies, maar keert desondanks een hoger dividend uit. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM toonde verder herstel en ging aan kop met een winst van 3,7 procent.

In Parijs won de Europese vliegtuigbouwer Airbus 1,6 procent na publicatie van sterke jaarresultaten. Credit Suisse leverde in Zürich ruim 2,5 procent in nadat was gebleken dat de Zwitserse bank een actieve rol heeft gespeeld bij belastingontduiking door Amerikaanse klanten.

Anheuser-Busch InBev klom 2,8 procent in Brussel na meevallende jaarresultaten van de grootste bierbrouwer ter wereld.

Euro

De euro was 1,3664 dollar waard, tegen 1,3750 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 102,73 dollar per vat. Brentolie won 0,2 procent tot 109,73 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven