DSM heeft in het vierde kwartaal een nettoverlies van 77 miljoen euro geleden waar een jaar eerder een winst van 18 miljoen euro in de boeken werd gezet. 

Het speciaalchemiebedrijf bevestigde woensdag de voorlopige omzet en het bedrijfsresultaat voor die periode, die op 21 januari onverwacht naar buiten werden gebracht.

DSM boekte uit de voortgezette activiteiten voor aftrek van eenmalige posten wel een nettowinst, van 101 miljoen euro. Een jaar eerder bleef op deze basis onder de streep 70 miljoen euro over.

Het bedrijf wil het dividend met 10 procent verhogen tot 1,65 euro per aandeel.

De kwartaalomzet bedroeg 2,4 miljard euro, 5 procent meer dan in het vierde kwartaal van 2012. Het bedrijfsresultaat (ebitda) steeg met 30 procent tot 316 miljoen euro.

Nutrition

Het bedrijfsresultaat bij het onderdeel Nutrition kwam uit op 208 miljoen euro, waar een voorlopig resultaat van 207 miljoen was gemeld. Vooral dat cijfer viel analisten destijds tegen en was de hoofdoorzaak van de sterkste koersdaling van DSM sinds december 2008.

Over heel 2013 daalde de nettowinst met 3 procent tot 271 miljoen euro. De winst uit voortgezette activiteiten voor aftrek van eenmalige posten steeg met 11 procent tot 497 miljoen euro.

Ook op jaarbasis steeg de omzet met 5 procent, van 9,1 miljard tot 9,6 miljard euro.

DSM herhaalde dat het dit jaar met een verbetering van de prestaties in ieder geval negatieve wisselkoerseffecten van naar schatting 70 miljoen euro wil compenseren.